Mi is az a Nia?

Hogy mi is a Nia valójában? A Nia egy táncalapú mozgás, amiben magadra találhatsz. Miközben arra figyelsz, hogy mit üzen a tested, a lelked és az elméd is megpihen. A Niában örömöt, energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi, érzelmi jólétet és mellette közösséget lelsz.Ha a testi oldalát nézem, akkor egy Nia-órán bármi megtörténhet: 450-800 kalóriát égetsz el úgy, hogy közben szinte észre sem veszed. Ugyanakkor úgy vannak a mozdulatok és a rutinok összerakva, hogy azt a fecsegő csecsebecsét, amiről azt gondoljuk, hogy meghatároz minket, vagyis a gondolkodó elménket, totálisan kikapcsolja. Semmi másra nem kell figyelni, mint a test jelzéseire – a többi már jön magától.

251844_271882329584489_1562885718_n

Egy olyan komplex, érzékelésalapú mozgásforma, amely a harcművészetek, a gyógyító mozgások és a tánc elemeit használja fel, amely korra, testalkatra való tekintet nélkül mindenkit arra bátorít, hogy kapcsolatot teremtsen a testével, elméjével, az érzéseivel és a lelkével. A Nia órákon mezítláb táncolunk lélekmozgató, változatos zenékre. Minden egyes Nia óra valójában más, hiszen az órákon résztvevők maximálisan adaptálhatják a mozdulatok, azok kombinációit a saját testi-lelki-érzelmi igényeiknek megfelelőn. Minden tapasztalás, ami közben ér bennünket pozitív irányban alakítja azt, ahogy érzünk, gondolkodunk, élünk.

Hogyan is működik a Nia? A Nia a Tai-Chi, a Taekwondo, az Akido, a Jazz-tánc, a Modern-tánc, a Duncan tánc, az Alexander Technika, a Feldenkrais Módszer és a Jóga elemeiből inspirálódik. Minden egyes óra 52 mozdulat egyedülálló kombinációját kínálja, meg- és átdolgoztatva a test különböző részeit, az alapot, a törzset és a felső végtagokat. Mivel a saját, aktuális fizikai-szellemi-lelki állapotra fókuszál, az abból való maximum kihozása az egyik szándéka, ezért azok is bátran eltáncolhatják a mozdulatokat, akik ezer éve nem mozogtak, de azok is örömöt találnak benne, akik napi szintű, atletikus kihívások elé állítják magukat.

A Nia azonban jóval több, mint egy egyszerű holisztikus fitnesz. Két legalapvetőbb princípiuma a Mozgás Öröme és a Test Útja. A Mozgás Öröme az az egyetemes érzet, amit sokunk közül utoljára gyerekkorunkban éltünk át, amikor nem volt célja sem szándéka annak, hogy ugráltunk, szaladtunk, pörögtünk, gurultunk – egyszerűen csak jó volt. Ez a szándék vezérel bennünket, Nia tanárokat, hogy ezt az öröm-érzetet hozzuk vissza a testünkbe. Elsődleges örömforrásunk a testünk, legérzékenyebb szenzorunk, mennyivel könnyebb lenne, ha valami bánt, zavar bennünket, akkor hozzá térjünk vissza?

Brezina Kinga, barna öves Nia tanár

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on TumblrPin on Pinterest