Browse By

Mi is az a Nia?

Hogy mi is a Nia valójában? A Nia egy táncalapú mozgás, amiben magadra találhatsz. Miközben arra figyelsz, hogy mit üzen a tested, a lelked és az elméd is megpihen. A Niában örömöt, energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi, érzelmi jólétet és mellette közösséget lelsz.Ha a testi oldalát nézem, akkor egy Nia-órán bármi megtörténhet: 450-800 kalóriát égetsz el úgy, hogy közben szinte észre sem veszed. Ugyanakkor úgy vannak a mozdulatok és a rutinok összerakva, hogy azt a fecsegő csecsebecsét, amiről azt gondoljuk, hogy meghatároz minket, vagyis a gondolkodó elménket, totálisan kikapcsolja. Semmi másra nem kell figyelni, mint a test jelzéseire – a többi már jön magától.

251844_271882329584489_1562885718_n

Egy olyan komplex, érzékelésalapú mozgásforma, amely a harcművészetek, a gyógyító mozgások és a tánc elemeit használja fel, amely korra, testalkatra való tekintet nélkül mindenkit arra bátorít, hogy kapcsolatot teremtsen a testével, elméjével, az érzéseivel és a lelkével. A Nia órákon mezítláb táncolunk lélekmozgató, változatos zenékre. Minden egyes Nia óra valójában más, hiszen az órákon résztvevők maximálisan adaptálhatják a mozdulatok, azok kombinációit a saját testi-lelki-érzelmi igényeiknek megfelelőn. Minden tapasztalás, ami közben ér bennünket pozitív irányban alakítja azt, ahogy érzünk, gondolkodunk, élünk.

Hogyan is működik a Nia? A Nia a Tai-Chi, a Taekwondo, az Akido, a Jazz-tánc, a Modern-tánc, a Duncan tánc, az Alexander Technika, a Feldenkrais Módszer és a Jóga elemeiből inspirálódik. Minden egyes óra 52 mozdulat egyedülálló kombinációját kínálja, meg- és átdolgoztatva a test különböző részeit, az alapot, a törzset és a felső végtagokat. Mivel a saját, aktuális fizikai-szellemi-lelki állapotra fókuszál, az abból való maximum kihozása az egyik szándéka, ezért azok is bátran eltáncolhatják a mozdulatokat, akik ezer éve nem mozogtak, de azok is örömöt találnak benne, akik napi szintű, atletikus kihívások elé állítják magukat.

A Nia azonban jóval több, mint egy egyszerű holisztikus fitnesz. Két legalapvetőbb princípiuma a Mozgás Öröme és a Test Útja. A Mozgás Öröme az az egyetemes érzet, amit sokunk közül utoljára gyerekkorunkban éltünk át, amikor nem volt célja sem szándéka annak, hogy ugráltunk, szaladtunk, pörögtünk, gurultunk – egyszerűen csak jó volt. Ez a szándék vezérel bennünket, Nia tanárokat, hogy ezt az öröm-érzetet hozzuk vissza a testünkbe. Elsődleges örömforrásunk a testünk, legérzékenyebb szenzorunk, mennyivel könnyebb lenne, ha valami bánt, zavar bennünket, akkor hozzá térjünk vissza?

Brezina Kinga, barna öves Nia tanár